Workshop tuinontwerpen met respect voor natuur en milieu

Op 2 maandagavonden 19 en 26 maart organiseert Groei & Bloei in het wijkgebouw van wijkvereniging Essesteijn, Elzendreef 10, in Voorburg een workshop tuinontwerpen. De workshop staat o.l.v. Ria Hoogervorst.

Programma workshop tuinontwerpen

Op de eerste avond gaan we in op het maken van een tuinontwerp en op de tweede avond op het maken van een beplantingsplan.

Onderwerpen die aan de orde komen bij de avond Tuinontwerp zijn: het programma van eisen, de analyse van de situatie, een ‘vlekkenplan’, vormgevingsaspecten en materiaalkeuze van de harde materialen.

Bij het beplantingsplan besteden we aandacht aan de basis: grondsoort, zonuren e.d. en aan vormgeving met groen. Dus de toepassing van bomen, hagen, heesters, vaste planten, bladvormen en bloemkleuren. Verder wordt aandacht besteed aan hergebruik van harde materialen, waterberging en bij de beplanting aan de kracht van niet te veel gecultiveerde planten.

Het is onmogelijk om alle aspecten van het tuinontwerpen in twee avonden volledig te behandelen, maar de workshop biedt voldoende handvat om een eigen tuinontwerp te kunnen gaan maken.

Interactieve workshop

In een workshop wordt gewerkt en niet alleen gepresenteerd. Daarom is het fijn als de deelnemers vooraf informatie verzamelen en vooraf aan de docente toesturen. Dit is niet verplicht maar met deze voorbereiding haal je meer uit de workshop en het biedt de docent de gelegenheid beter op uw situatie in te kunnen spelen.

Het voorbereidende huiswerk voor de eerste avond is:

• maak een foto van je tuin van bovenaf (dus uit een hooggelegen raam);
  • meet de tuin op en teken hem op ruitjes papier uit. schaal 1:50 dus 1cm = 50cm (2cm = 1m) in het echt. Geef ook aan waar de deuren en ramen van het huis zitten en de deur van een eventueel schuurtje of achterom;
  • geef op de tekening met een pijl en letter N aan waar het noorden is;
  • waar is het zonnig om 9.00 uur om 12.00 uur en om 18.00 uur midden in de zomer. Maak er een tekeningetje van;
  • maak een lijst van wat je allemaal in je tuin wil (dus bv. eettafel met 4 stoelen, bbq, kippenhok, rozenboog, e.d.).

De deelnemers ontvangen ruim van te voren uitgebreide instructie van hoe te handelen, waar de informatie naar toe gestuurd moet worden e.d.

Het huiswerk voor de tweede avond is:

• Maak met alle informatie die je op de eerste avond hebt gekregen een schetsontwerp voor je tuin (ook niet verplicht).

De ontwerpen worden op de 2e avond kort besproken en van advies voorzien.

Wanneer: maandagavond 19 en 26 maart 2018.
Locatie: Wijkvereniging Essesteijn, Elzendreef 10, Voorburg.
Groepsomvang: maximaal 16 personen. (minimaal 10 personen)
Duur: 2 avonden van 2x2 uur inclusief 15 min pauze.
Kosten: € 19,50 voor leden en € 24,50 voor niet leden van Groei & Bloei.

Overmaken vóór 1 maart 2018 op rekeningnummer: NL07 INGB 0001 5532 52 t.n.v. J.J.M. Blokland o.v.v. cursus tuinontwerpen 2018. Uw deelname is pas definitief als de deelnamekosten zijn ontvangen.

Meer informatie over de workshop? Neem contact op met Jan Blokland via jan.gonnie(at)alpineflowers.nl

STORMSCHADE
angela’s tuin tussenfase deel 2