Leidschendam

Doe mee met de Tuinmetamorfosewedstrijd van Groei & Bloei

Deze oproep is vooral gericht op tuinliefhebbers met een erg dicht geplaveide tuin waarin relatief weinig plantmateriaal aanwezig is. Zij worden door Groei & Bloei uitgedaagd om hun tuin te vergroenen. 

Mensen kiezen voor dicht geplaveide tuinen omdat ze denken dat daar weinig onderhoud aan vast zit. Dat is wel waar maar zo een stenen plein kent ook een aantal vervelende eigenschappen voor zowel de gebruikers van de tuin als voor de leefomgeving. Bovendien kan met een slimme tuininrichting en juiste plantenkeuze ook een onderhoudsvriendelijke groene tuin gecreëerd worden.

In een geheel geplaveide tuin kan bij regen het hemelwater onvoldoende in de bodem zakken, met als gevolg wateroverlast tijdens de bui en een lager grondwaterpeil. Tijdens de hete periodes in de zomer loopt de temperatuur zo hoog op dat het niet uit te houden is op het terras (hittestress). 

Heeft u veel planten in je tuin, terras of balkon? Dan zullen deze bij heet weer veel vocht via hun wortels opnemen en via hun blad laten verdampen. Dit verdampen werkt als een koelkast en bij voldoende planten zorgt dat voor een 5 tot 10°C lagere temperatuur dan bij een geheel plaveide tuin. Een rijk beplante tuin zorgt gedurende het groei seizoen voor een wisselend en aangenaam uitzicht waarin insecten, vogels en andere kleine dieren kunnen overleven en dragen bij in de biodiversiteit van de leefomgeving.

Kortom als u van uw tuin wilt genieten kan je maar beter stenen vervangen door groen. Door een dicht geplaveid deel om te toveren tot een ware groene oase, worden meerdere doelen bereikt: een beter leefklimaat voor de dieren in de tuin, een betere opvang en afwatering van hemelwater en niet in de minste plaats een kleurrijker uitzicht voor uzelf. 

Bent u ook van plan om (een deel van) uw tuin of balkon een groene oase te maken? Doe dan mee met de Groei & Bloei Tuinmetamorfosewedstrijd en maak kans op een mooie prijs.

Wat moet u doen? 
Maak minimaal één foto in JPEG-formaat vóór en ná de Tuinmetamorfose. Tip: Kies daarvoor de meest optimale groei- en bloeimomenten in uw tuin, liefst met licht bewolkt weer. Heeft u ook leuke details? Maak daarvan dan een close-up en stuur die mee. 
Stuur de foto’s met een korte toelichting en uw gegevens vóór 10 oktober a.s. naar info@leidschendam.groei.nl. 

Tijdens een feestelijke avond in november worden de winnaars van de Tuinmetamorfosewedstrijd bekend gemaakt. Mede door ondersteuning van de gemeente Leidschendam – Voorburg zijn er voor de winnaars leuke prijzen te winnen. Voor meer informatie ga naar www.leidschendam.groei.nl