Leidschendam

In je tuin is het veilig voor het coronavirus ook in de winter

Ook in de winter kan je veilig voor het coronavirus lekker bezig zijn in je tuin of balkon. Er zijn in de winter voldoende dagen dat het weer ideaal is om buiten bezig te zijn en sommige tuinklussen kunnen zelfs beter in deze tijd worden gedaan.

Daarom hier een paar tips van Groei & Bloei:
Wanneer je overweegt om je tuin een flinke opknapbeurt te geven is de rustperiode van planten daarvoor zeer geschikt. Maak eerst een plan en haal geen onnodig werk op je hals, doe alleen wat nodig is.
Haal van de planten die je wilt verplaatsen al het oude en overtollige loof eraf en graaf ze met een flinke pol uit de grond. Je kan ze even opzij zetten tot de nieuwe plek klaar is om ze opnieuw te poten. Grote pollen kan je dan gelijk delen, dat doe je met een scherpe steekschop of oud keukenmes. Hele grote pollen kan je ook delen alvorens ze uit de grond te tillen. Indien het binnenste van de pol verouderd is kan je dat beter afvoeren naar de composthoop.

Heb je bomen en struiken die te dicht op elkaar staan snoei ze dan flink terug of haal er één van weg. Bij bladverliezende bomen en struiken is nu goed te zien hoe de takken gegroeid zijn. Van takken die elkaar raken moet je er één wegnemen. Bomen en struiken die te groot worden kan je nu terugsnoeien. Ga op een afstand staan en bekijk de takken structuur en kort de takken op zodanige plekken zodat de vorm van de plant behouden blijft. Snoei nooit als er vorst verwacht wordt!! Als je buxusboompjes hebt snoei ze dan zo open dat mezen er bij kunnen komen om de rupsen van de buxusmot weg te vangen.Veel struiken doen het dit komend jaar beter als je een flinke verjongingssnoei toepast. Neem 1 op de 5 van de oudste takken helemaal weg dan ontstaat er ruimte om nieuwe takken aan te maken. Als je dat elk jaar doet, zijn de struiken in 5 jaar helemaal verjongd en hou je gezonde vitale planten.

Verzakkingen in terras of looppaden kan je verhelpen door het straatmateriaal op te nemen en met opvulzand de verzakking op te vullen. Goed aanstampen en met een rechte lat vlakken voordat je de bestrating weer aanbrengt. Indien je gebruik maakt van half verhard materiaal zoals grind, split of houtsnippers kan je overwegen gelijk een worteldoek eronder aan te brengen, dan hebt je komende jaren veel minder last van onkruid.

Als je toch bezig bent met bestraten, kijk dan gelijk even of de looproute wel ideaal is, zo niet, dan gelijk aanpassen. Hou je oude straattegels over? Maak daar dan een mooi stapelmuurtje van. Een stapelmuurtje van gebroken tegels ziet er veel natuurlijker uit. Rechte strakke tegels kan je zonder gereedschap breken door een tegel op zijn kant half in te graven. Dan laat je een andere tegel van een meter hoogte er op vallen en hij breekt doormidden. Tussen de gebroken tegels kan je muurplantjes als Sedum en Huislook planten.

Nu er steeds meer afvalcontainers komen die je ook ergens kwijt moet, kan je overwegen er een scherm of beter nog een haag voor te plaatsen zodat ze uit het zicht zijn. Met een met klimmers begroeide traliescherm heb je ook een degelijke en milieuvriendelijke oplossing die bovendien weinig ruimte in beslag neemt.

Nu de laatste jaren de winters niet meer zo koud zijn, blijven veel planten doorgroeien. Dat geldt zeker ook voor het onkruid. Het bespaart je dadelijk in het voorjaar veel werk als je ook in de winter regelmatig het onkruid verwijderd.

Niet winterharde planten moet je bij verwachte vorstperiodes beschermen bijv. met coniferen snoeiafval. Planten in pot kan je bij verwachte vorst het beste op een vorstvrije koele maar lichte plek wegzetten.
Haal het blad van het gazon af. Je kan het wel als een mulchlaag tussen de vaste planten uitstrooien, dan slaat de bodem niet dicht bij regenbuien. Het bodemleven zal je daar dankbaar voor zijn.

Laat stevige stelen van uitgebloeide bloemen gedurende de winter zoveel mogelijk aan de planten zitten. Zij zorgen voor reliëf in de tuin vooral als het gesneeuwd heeft, maar ook kunnen hierin kleine diertjes de winter in doorkomen en volgend jaar weer meehelpen de biodiversiteit op orde te houden.

Veel plezier met het tuinieren in de winter.