Is je tuin veilig voor het corona virus?

Dus heb je een tuin? Ga dan lekker tuinieren!

Hoewel een aantal maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen langzaam worden versoepeld, moeten we zoveel mogelijk contacten met niet-gezinsleden vermijden en minimaal 1,5 meter afstand houden.

Maar in de tuin is dat makkelijk te realiseren en is het nu heerlijk vertoeven en nog van alles te doen. Voorjaarsbloeiende struiken zoals Kolkwitzia, Deutzia, Philadelphus, Psychocarpus, Weigelia kan je nu snoeien. Volgend jaar bloeien ze op takken die dit najaar gevormd worden. Haal ook een paar van de oudste, dikste takken helemaal bij de voet weg. Als je dat elk jaar doet, blijft de struik fris en vitaal.

Ook rozen vagen deze maand aandacht. Verwijder niet alleen de uitgebloeide bloemen maar neem ook de aangetaste blaadjes met bladsteel en al weg en doe die in de grijze afvalbak. Ze zijn ook blij met nog een gift van organische mestkorrels.

De kans dat we weer een droge zomer krijgen is best wel groot dus wordt watergeven een belangrijke taak in de tuin. Planten die beschut staan voor regen moeten extra aandacht krijgen bij het water geven. Geef water bij voorkeur in de avond. Dan hebben de planten de hele nacht om het op te nemen en bij te komen en dan kan je ook met minder water af. Maai het gras niet te kort, dan droogt het minder snel en verwijder overhangende plantdelen tijdig.

Zomerbloeiers blijven mooier als je regelmatig de uitgebloeide bloemen wegneemt. Snelgroeiende planten hebben ook veel voeding nodig. Zeker als ze in potten staan moeten zo om de 14 degen wat in water opgeloste mest krijgen. Veel vroegbloeiende vast planten geven nog een tweede bloei als je tijdig de uitgebloeide bloemen verwijdert.

Je hebt nu ook volop tijd om het ontwerp van je tuin eens onder de loep te nemen en misschien zelfs plannen maken voor een nieuwe look van je tuin. Is er eigenlijk wel sprake van een tuin met planten of is het meer en steen vlakte?

Heb je zo’n betegeld plan, dan is het misschien goed te beseffen dat je heel veel comfort voor je zelf en je omgeving misloopt. Nu is het een mooie tijd om na te denken over het ontwerp van je tuin en te kijken waar je stenen kunt vervangen door planten.

Planten zorgen niet alleen voor een kleurrijk en levendig geheel, maar trekken ook dieren aan als bijen, vlinders en vogels. Door verdamping zorgen veel planten voor verkoeling bij heel heet weer.
Met planten in je tuin draag je ook een steentje bij aan de verbetering van de biodiversiteit. Vogels houden van gras, bomen en struiken om voedsel en schuilplaatsen te vinden.

Bij heet weer fungeren bomen als parasol en airco ineen. Ook voor kleine tuinen zijn er geschikte bomen zoals bijv. Malus, Prunus, Acer en Cornus. Let goed op de uiteindelijke hoogte en of ze passen bij jouw grondsoort. Daarnaast zijn er talloze struiken en heesters, die voor structuur in de tuin zorgen ook als in de winter alle vaste planten hun blad hebben verloren. Dat geldt met namen voor coniferen en struiken die hun blad ook in de winter behouden.

In een stenen tuin stroomt het regenwater direct het riool in, wat bij zware regenval vaak voor overlast zorgt. Zonde van al dat mooie schone water. In een tuin met groen in de vorm van gras en beplanting kan het water in de bodem worden opgenomen.

In de bodem wordt het water vastgehouden en is beschikbaar voor de groei van je planten en het gazon. Bovendien wordt het riool minder belast.
Hebt u na al deze overwegingen besloten om uw stenen plein om te bouwen tot een tuin met meer groen? En woont u in de gemeente Leidschendam-Voorburg, doe dan mee aan de tuinmetamorfosewedstrijd van Groei en Bloei.

Wat moet u doen?
Maak een foto vóór en een foto ná de tuinmetamorfose. Stuur beide foto’s met een korte toelichting en uw gegevens vóór 1 oktober 2020 naar info(at)leidschendam.groei.nl

Tijdens een feestelijke avond op maandag 23 november worden de winnaar van de wedstrijd bekend gemaakt. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen beschikbaar gesteld.