Leidschendam

Winnaars Tuinmetamorfose-wedstrijd 2022 bekend

Jaarlijks organiseert Groei & Bloei Leidschendam e.o. de Tuinmetamorfose-wedstrijd. Wethouder Marcel Belt maakte afgelopen donderdag 24 november de prijswinnaars bekend.

Dit jaar hebben negen tuineigenaren zich aangemeld voor deelname aan de Tuinmetamorfose-wedstrijd 2022. Zij stuurden minimaal één foto van vóór en één foto van ná de metamorfose in. Het doel van de wedstrijd is vergroening van de tuinen in onze gemeente. Dat bevordert de diversiteit, de waterhuishouding en zorgt voor lokale klimaatverbetering. Dat is ook de reden dat de wedstrijd door de Gemeente wordt ondersteund.

De jury heeft de inzendingen beoordeeld op de volgende criteria:

  • Algemene indruk;
  • Duurzaamheid/biodiversiteit;
  • Onderhoud.

Duurzaamheid en biodiversiteit wogen zwaar mee in de beoordeling. De drie winnende tuinen zijn daar prachtige voorbeelden van.


1e Prijs: Van de Wateringenlaan 180 Voorburg 
In november 2021 is deze benedenwoning van eigenaar gewisseld. De achtertuin van 6x10 m was geheel onderhoudsvrij aangelegd met worteldoek en houtsnippers, daarin groeide helemaal niets. 

Een deel van de snippers is hergebruikt voor een slingerpaadje. De beplanting is uitgebreid met planten waar veel insecten op afkomen. Voor dieren zijn voorzieningen aangebracht zoals een waterdrinkbak, een vijvertje met natuurlijke oever en een scharrelhoek voor kruipende dieren. Goed voor de diversiteit en het helpt dieren in moeilijke tijden. Twee regentonnen staan gerant voor hergebruik van hemelwater. Door het vele groen is de tuin koel en alles zoemt en fladdert met een nestje koolmeesjes als bonus. Wat een groen geluk!

 

2e Prijs: Van Deventerlaan 39 Voorburg
In september 2021 hebben de huidige bewoners deze woning betrokken. In de voortuin zijn vrijwel alle tegels vervangen door gras en planten, waaronder vruchtdragers als druiven, frambozen en een vijg. Er bleef ruimte voor een trampoline.

De achtertuin was voor twee-derde bedekt met vlonders en tegels. Eronder bleek nog een laag tegels te liggen en daaronder zand. Als klap op de vuurpijl lag dááronder opnieuw een laag tegels en weer zand. Dit alles is afgevoerd, en vervangen door aarde waarop gras is aangebracht. Ook hier een mengelmoes van planten en vruchten: verschillende soorten blauwe bessen, Japanse wijnbes, braam en bloemen in verschillende seizoenen. 

Het schuurtje is verkleind, zodat er een zitje gemaakt kon worden met een kleine pizzaoven. Op het dak van het schuurtje staat een plantenbak met courgette en pompoen, bij wijze van 'groen dak'. Een 'echt' groen dak (sedum) ligt op het kippenhokje. De kippen lopen overdag vrij rond, en gaan ‘s avonds naar binnen. Voor het welzijn van omgevingsdieren zijn een aantal voorzieningen aangebracht: een insectenhotel, zwaluwnestkast en een wormenhotel waarmee de tuin bemest wordt. Een tuin waar veel te beleven is!
 

3e Prijs: Prins Bernhardlaan 10 in Voorburg
Toen de huidige bewoners het huis in december 2020 betrokken, was de achtertuin helemaal betegeld. In de loop der tijd hebben zij er steeds meer tegels uit gehaald en het groen gemaakt. De insecten vliegen nu in het rond: bijen, vlinders (laatst zelfs een kolibrievlinder) en hommels. Zij genieten enorm van dit kleine stukje geluk.