Leidschendam

Waterbeheer in je tuin tegen klimaatschade

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

Water is van levensbelang voor alle organismen. In de tuin speelt water een essentiële rol, omdat het via plantenwortels wordt opgenomen, waardoor ze nieuwe cellen kunnen aanmaken en kunnen groeien. Dieren in een vijver, beekloop of waterbak halen hun dagelijkse hoeveelheid water uit deze bronnen. Helaas zorgt klimaatverandering soms voor onbalans in de natuur, waarbij er niet altijd voldoende water in de tuin beschikbaar is; Soms is er een overvloed en op andere een tekort.

Tuinbezitters kunnen de biodiversiteit van hun leefomgeving ondersteunen door water op te vangen voor droge  perioden. Een effectieve methode om water in de tuin op te vangen, is ervoor te zorgen dat het water gemakkelijk  in de bodem kan zakken. Het verminderen van bestrating is daarbij essentieel. Als bestrating nodig is, kunnen stenen worden gebruikt die water doorlaten of kleinere tegels met meer voegen. Of je sluit een regenton aan op de
regenpijp. Dan overstroomt het riool niet tijdens hevige buien. Via een kraantje aan de ton kan het water worden gebruikt om planten te bewateren.

Naast wateropvang kunnen planten ook bijdragen aan het vasthouden van water in de tuin.Door op een slimme manier met planten om te gaan, kunnen we het watergebruik optimaliseren. Lage bodembedekkers bijvoorbeeld, houden de bodem koel en verminderen verdamping. Klimplanten in geveltuintjes en op balkons dragen ook bij aan een betere waterhuishouding. Bomen spelen een belangrijke rol omdat ze van nature meer water opslaan. Elke tuin en grondsoort biedt wel een geschikte boom met prachtige bloesems en vruchten die zorgen voor schitterende herfstkleuren. Bovendien zorgen bomen voor schaduw en verdamping, wat de omgeving koeler houdt, fijnstof absorbeert en de lucht  zuivert.

Met deze maatregelen kunnen we gezamenlijk bijdragen aan een beter evenwicht in de natuur en de biodiversiteit van  onze omgeving bevorderen.