Leidschendam

Zelf een kruidentuintje maken

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds
aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met
groen.

Wat is er nu lekkerder dan bij het koken even je eigen kruidentuin in te lopen en verse kruiden te plukken? Rosemarijn, peterselie, salie,tijm, munt en bieslook. Al die kruiden zijn helemaal niet zo moeilijk om zelf te kweken.

Maak een lijstje van welke kruiden jij het meest gebruikt in jouw gerechten en welke je graag liefst zo vers mogelijk gebruikt. Onderzoek hoe je die het beste kunt telen. Balkon, in potten of in de volle grond. Heel veel kruiden kunnen zowel in potten als in de volle grond worden geteeld. Wel hebben de meeste soorten zon of half schaduw nodig. 

In een schaduwrijke tuin of een balkon op noordoost, zullen de kruiden minder gedijen en wordt de smaak zwakker. De soorten die echt veel zon nodig hebben, zijn de mediterrane kruiden zoals dragon, oregano, basilicum, tijm. Sommige kruiden zijn eenjarig en moet je jaarlijks opnieuw zaaien. Dat is bijvoorbeeld zo bij basilicum, tuinkers, de peperplant of dille. Het beste kun je die in het vroege voorjaar zaaien, maar mits goed verzorgd kan dat ook nu nog wel.

De meest kruiden zijn meerjarig, waar je jarenlang plezier van hebt. Neem nu de muntplant, die je in allerlei smaken hebt, zoals de Marokkaanse munt en de dropmunt. Heerlijk om thee van te zetten, of toe te voegen aan salades of koele dranken. Munt moet je wel op zijn plaats houden of in potten telen. Rosemarijn blijft doorgroeien en moet af en toe gesnoeid worden. Het wordt in de mediterrane keuken veel gebruikt in combinatie met vlees en
stoofgerechten. Het hele jaar kun je ervan oogsten. Tijm, citroenmelisse, maggi, bieslook en salie zijn eveneens goede overwinteraars, maar het blad sterft wel af.

Tegen september raken eenjarige kruidenplanten uitgeput. Als je bloemen en zaadjes ziet kun je deze afknippen en donker en droog bewaren. Daarmee kun je weer je eigen plantjes kweken. Vooral bij pepers gaat dit erg goed. Volgend jaar kun je dan de hele buurt van peperplantjes voorzien.