Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.
Heb je ooit overwogen om je eigen droogdecoraties te maken? Ten opzichte van verse snijbloemen blijft een boeket droogbloemen veel langer mooi. Ondanks een verlies aan kleur kun je maanden, zelfs jaren plezier hebben van goed geprepareerde droogbloemen. Je bent niet alleen beperkt tot bloemen, maar je kunt ook creaties maken met gedroogd fruit, siergrassen, boomvruchten en zelfs zaaddozen van bepaalde planten.
Als je over een tuin beschikt, kun je beginnen met het kiezen van planten die geschikte bloemen of andere materialen leveren. Daarmee geef je een persoonlijk tintje aan je boeket.
Het is belangrijk om de bloemen te oogsten, net voordat ze in volle bloei staan. Verwijder het blad; laat hooguit een beetje blad staan op bloemen met een stevige basis. Bind vervolgens de bloemen per soort met een niet te strak elastiek in bundeltjes bij elkaar. Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde, droge en donkere plaats, waar de luchtvochtigheid laag is. Een hoge vochtigheid veroorzaakt schimmelvorming. Houd wat afstand tussen de bundeltjes. Het droogproces duurt 2 tot 4 weken.
Als je geen geschikte ruimte hebt om te drogen, kun je ook silicagel gebruiken om de bloemen te drogen. Op internet kun je instructies vinden over hoe je dit kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat de kleuren van de meeste droogbloemen tijdens het drogen zullen vervagen. Hierdoor zal een boeket van droogbloemen zelden staan uit felle kleuren.
Het voordeel van gedroogde loemen is dat ze geen water nodig hebben en je niet gebonden bent aan een vaas. Je kunt allerlei soorten decoraties maken met droogbloemen en andere natuurlijke materialen. Laat je creativiteit de vrije loop! Droogbloemen zijn gevoelig voor licht. Om ze te beschermen en langer mooi te houden kun je er het beste wat haarlak op spuiten.