Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.
Deze keer gaan we het licht laten schijnen op beestjes die hun waardevolle rol spelen in de ondergrondse wereld: wormen. Zij vervullen een cruciale rol in ons ecosysteem. Deze ogenschijnlijke eenvoudige wat glibberige wezens spelen een essentiële rol bij het creëren van humus. Dat is van groot belang voor de cyclus van de natuur.
Wormen zijn van nature een soort graafmachines. Zij vermengen de grond, waardoor er meer lucht in de bodem komt en zij verwerken organisch materiaal, zoals bladeren en plantenresten, tot humus. Dit kruimelige donkere rijke goedje is een onmisbare voedingsrijke basis voor planten om in te gedijen. Humus verhoogt niet alleen de vruchtbaarheid van de bodem, maar bevordert ook de biodiversiteit. Het fungeert als een soort smeltkroes, waarin micro-organismen, schimmels en andere kleine wezens gedijen. Dat alles bij elkaar zorgt voor een gezond ecosysteem waarin niet alleen planten, maar ook verschillende diersoorten een thuis vinden. Wees voorzichtig met het spitten van een tuin, want daarmee verstoor je het evenwicht. Doe het alleen als een bodem sterk verdicht is of als je de bodem wilt verrijken met humus.
Als we de natuur een handje willen helpen kunnen we zelf met ons eigen groenafval op een donkere vorstvrije plek wormen aan het werk zetten. Met een wormenbak bootsen we het ecosysteem na, waarin wormen hun werk doen. Zij eten het afval op en hun uitwerpselen vormen de voedingsrijke humus. Het is boeiend om in een eigen wormenbak het mysterieuze werk van wormen te volgen en te zien hoe keukenafval binnen de kortste keren wordt verteerd tot waardevolle compost. Het vocht dat de wormen uitscheiden is zelfs zo sterk is dat je het verdund moet gebruiken. Een wormenbak scheelt afval in de groencontainer en het is een mooi lesje duurzaamheid, waarmee je zelf de circulaire natuur kunt ervaren. Eer deze glibberige heldenen laat hen in alle rust hun werk doen.
Groei en Bloei, afdeling Leidschendam eo organiserrt op zaterdag 16 maart een workshop Wormenbak maken. Meer informatie over deze workshop vind u hier.