Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.
Vaste planten zijn makkelijk in onderhoud. Door de uitgebloeide bloemen tijdig te verwijderen bloeien sommige planten voor een tweede keer. Bij andere soorten zorgen juist de zaadpluizen of zaaddozen de hele winter voor een mooi aanblik.
De nazomer is bij uitstek geschikt om de balans van je border op te maken. Nu zijn de bladvormen, kleuren en bloeiwijze van de planten nog goed te beoordelen. Een mooie uitgebalanceerde border leg je niet in een keer aan, dat is een kwestie van jaar in jaar uit observeren.
Dit is de tijd om een plan te maken. Veel vaste planten vormen talloze korte uitlopers waardoor de pol steeds groter wordt. Na ca. 4 á 5 jaar zijn de pollen van de meeste vaste planten volgroeid. Er kan dan veroudering optreden. Als je dan niet ingrijpt kan de plant lelijk worden en vatbaar voor ziekten en schimmels. Dan is het goed de pol in stukken te delen. Gebruik daarvoor een schone en scherpe spade en maak stukken van ongeveer 10 bij 10 cm. Het binnenste oude deel gaat op de composthoop en de buitenste gezonde delen houd je over. Hiervoor graaf je op de nieuwe plek een royaal plantgat. spit de grond daaromheen goed los en meng deze bij voorkeur met een flinke schep humusaarde of compost. Met de planten die je overhebt kun je een tuinvriend verrassen of ruilen op de Plantenruilbeurs van Groei & Bloei (2 oktober in Stadstuin Rusthout). Vaste planten kun je het beste hergroeperen, verjongen of een andere plaats te geven tussen september en oktober. Stel het bemesten van nieuwe planten uit tot het voorjaar. Anders vormen de planten aan het eind van het jaar te veel sappige scheuten, waardoor de plant in de winter dan eerder bevriest en/of afsterft.
Het grote voordeel van het verplanten van vaste planten in het najaar is dat de plant eerst goed wortelt, zodat de plant in het voorjaar al zijn energie richt op de vorming van loof en bloemknoppen en beter bestand is tegen eventuele droogte.