Leidschendam

Een rotstuin

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’ in weekblad ‘t Krantje. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen. 

Gelukkig overwegen steeds meer mensen hun tuin te vergroenen: tegels eruit en planten erin. Hoe meer we vergroenen, hoe meer water we in de bodem vasthouden, hoe beter we bestand zijn tegen droogte. Maar wat te doen met de stenen die je eruit haalt? Je kunt ze afvoeren, maar dat is eigenlijk zonde. Jan Blokland, rotstuinspecialist, gaf ons het volgende idee. 

Jan: “Veel van onze tuinplanten groeien van nature in bergachtige streken waar veel rotsen in de bodem aanwezig zijn. Dit steenmateriaal houdt vocht en warmte vast waar de planten dankbaar gebruik van maken. Bij ons moeten de planten het zonder die rotsen doen.  De meeste betonnen of gebakken tegels of stenen hebben ongeveer dezelfde eigenschappen als de rotsen in de bergen. Veel van onze tuinplanten zullen dan ook prima gedijen als ze met hun wortelgestel tussen straattegels of -klinkers groeien”.

In bijgaande foto laat Jan een voorbeeld zien van een rotstuintje dat is opgebouwd uit stoeptegels, oude dakpannen en wat klinkers. Door de tegels verticaal in te graven en daar  ruimtes van c.a. 3 á 4 cm tussen vrij te houden krijg je een ideale groeiomgeving voor heel veel tuinplanten. Vooral gebroken tegels geven een natuurlijke uitstraling. Tip van Jan: “Stoeptegels kun je breken door er één verticaal in te graven en de ander daarop te laten vallen”.

Planten als Huislook, Sedum, Steenanjer, zeepkruid, steenbreek en lage Phloxen doen het prima tussen deze tegels. 

Succes en laat vooral je eigen creativiteit de vrije loop. 

Heeft u al plannen om uw tuin te vergroenen doe dan mee met de tuinmetamorfosewedstrijd van Groei & Bloei. Hier vindt u meer informatie over de wedstrijd of stel uw vraag via een mail naar Groei en Bloei afd. Leidschendam: info(at)leidschendam.groei.nl.