Leidschendam

Feestje op balkon of terras

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

De kans op nachtvorst is voorbij! Tijd dus om het balkon of terras op te vrolijken met éénjarigen! Eenjarige balkon- en perkplanten zijn planten die in één groeiseizoen vanuit zaad opgroeien, bloeien, zaad geven en afsterven. Eenjarige planten bloeien uitbundig en gedurende lange tijd. Ze zijn heel aantrekkelijk voor vlinders en insecten. Een aantal planten die eigenlijk meerjarig, maar niet winterhard zijn, worden als eenjarige perkplant aangeboden, zoals de Vuursalie (Salvia splendens). Er is een enorm aanbod van eenjarige bloeiende planten. Kwekers zaaien al vroeg in het voorjaar en telen ze in kassen. Daardoor kun je nu planten aanschaffen die al volop in bloei staan. Eenjarige doen het bijzonder goed in bakken, potten en hangmanden. en zijn daarom bij uitstek geschikt voor balkon en terras. Ze groeien snel en geven veel bloemen. 

Om het hele seizoen van mooie gezonde planten te genieten vragen ze wel wat aandacht. Daarvoor hebben ze veel voedsel nodig. In potten en bakken is de voorraad voedsel al snel opgebruikt en is het goed om regelmatig wat bij te mesten. Gebruik bij voorkeur langzaam werkende mestkorrels die je een beetje in de grond verwerkt. Geef om de 14 dagen telkens kleine hoeveelheden. Je kunt ook vloeibare mest gebruiken met water. Giet het water niet op het blad. Bij een lange droge zomer is het goed om de potten af en toe in een emmer water te dompelen. Let op dat je het blad droog houdt! Verwijder tijdig uitgebloeide bloemen een beetje diep, zodat je niet allemaal afgeknipte steeltjes ziet. Sommige eenjarige planten zoals de Petunia gaan in de loop van het seizoen steeds langere stelen vormen. Als je er telkens een paar inkort tot vlak boven een knooppunt, loopt de plant weer uit en zorgt hij voor nieuwe bloemen op stevige stelen. Daarmee houd je de plant compact en fris. Bovendien komt er wat licht en lucht in het binnenste van de plant, waardoor het blad sneller opdroogt en de kans op schimmelvorming kleiner wordt. 

Maak er vooral een mooi kleurrijk feestje van en geniet van de zomer!