Leidschendam

De magie van zomerbollen en -knollen op het balkon of in de border

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

Deze maand is het tijd om de zomerbollen en -knollen in de grond te doen. Zij houden van warmte en kunnen pas gepoot worden als de kans op nachtvorst is verdwenen. Dahlia’s, begonia’s, anemonen, sieruien, gladiolen en lelies kun je allemaal onder deze groep scharen. Door ze nu te poten heb je eind van de zomer een prachtige kleurenpallet in de borders of terraspotten. 

Laten we er een paar uitpakken: als eerste de Dahlia. Deze prachtige bloem symboliseert innerlijke kracht en groei. Het assortiment hiervan is enorm groot en bestaat uit vele kleuren en vormen, van kleine bescheiden bloemen tot indrukwekkende grote spraakmakers. Het poten van een Dahliaknol vraagt om een beetje kennis. De uitlopers ontstaan in de buurt van de steel; de knollen zijn eigenlijk een soort reservevoedsel. Maak de aarde los en meng er wat potgrond in. De knol zet je in een plantgat met de steel naar boven, net iets boven de grond.
Ook lelies zijn er in vele soorten en kleuren en hebben diverse symbolische betekenissen, zoals beminnelijkheid, zuiverheid, vrouwelijkheid en liefde. Sommige soorten hebben een sterke geur, waardoor je ze in de zomermaanden al op een afstand ruikt. Leliebollen plant je ongeveer op 10-15 centimeter diep en bij voorkeur op een half zonnige  beschutte plek,  eventueel met een rekje erbij, zodat de wind geen vat op de bloemen krijgt. 

Tenslotte nog even de gladiool: deze bloem staat voor kracht, overwinning en trots. Deze betekenis gaat helemaal terug tot de Romeinse tijd, waar de gladiatoren vochten om de dood of de gladiolen, waarmee ze overladen werden ná de winst. Het is dan ook niet voor niets dé bloem van de Nijmeegse Vierdaagse. De wandelaars worden op de dag van de finish op de Via Gladiola  verwelkomt met oranjerode gladiolen. Er is zelfs een speciale ‘Vierdaagse’ variëteit voor gekweekt! Het poten van gladiolen kun je het beste op een zonnige plek doen, ca. 10 centimeter uit elkaar en na het poten en tijdens de groei voldoende water geven.

Nu dus even aan het werk om de komende zomer te genieten van alle mooie kleuren en geuren van de zomerbollen en -knollen. Of je nu een balkon hebt of een tuin met borders, ga er voor, verwen jezelf en creëer je eigen bloemrijke kunstwerk.