Leidschendam

Zelf groenten kweken: Een gezonde hobby

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

Het kweken van je eigen groenten is een leuke bezigheid en is bovendien gezond. Zelfs als je weinig ervaring hebt, zijn er tal van eenvoudige soorten waar je mee kunt beginnen. De kans op mislukken is dan minimaal. Het belangrijkste is om groenten te kiezen die je lekker vindt. Er zijn gelukkig talloze opties, zelfs als je een klein tuintje of een balkon hebt.

In tuincentra vind je vaak gezaaide plantjes van verschillende groentesoorten. Dat is hartstikke handig, maar het zaaien van je eigen plantjes is een nog bevredigender proces. 

Sommige groenten kunnen direct in de grond worden gezaaid, terwijl andere soorten beter binnenshuis kunnen worden voorgezaaid en later worden uitgeplant. Makkelijke soorten zoals radijs, tuin- en pronkbonen en pluksla kunnen direct in de tuin worden gezaaid. Aardappelen kun je ook direct in de grond stoppen. Dat kan deze maand al. Het voorweken van grote zaden zoals bonen en peulen helpt bij een betere ontkieming. Als je ze 24 uur in een bakje water zet, is dat al voldoende. Het is essentieel om de grond goed voor te bereiden door compost of tuinaarde toe te voegen en de zaadjes op de juiste diepte te zaaien. Daarna moet je natuurlijk regelmatig water geven om uitdroging te voorkomen. 

Voor andere groenten, zoals andijvie, kropsla, bloemkool en courgette is het beter om ze binnenshuis voor te zaaien. Hiervoor kun je een zaaimengsel gebruiken van potgrond en grofzand. Het gebruik van kleine kweekkasjes of plantpotjes is handig, waarbij je één zaadje per potje zaait en voorzichtig water geeft met een plantenspuit. Gebruik voor grote planten, zoals courgette en aubergine, wat grotere potten dan voor de kleinere soorten, zoals sla en andijvie. Zodra de zaailingen opkomen willen ze graag voldoende licht krijgen. Voordat je de planten definitief buiten uitzet, is het belangrijk om ze af te harden. Door ze bijvoorbeeld gedurende 14 dagen een paar uur per dag buiten te zetten, kunnen ze wennen aan het buitenleven.

Het juiste tijdstip van zaaien is cruciaal en kan per soort verschillen. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen zoals zaaikalenders beschikbaar, waardoor je gemakkelijk kunt plannen wanneer je moet zaaien en planten. Je kan er gratis een downloaden via www.groei.nl. (Klik onder op de hoofdpagina op Zaaikalender en volg de instructies).

Succes en eet smakelijk!