Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.
Op verschillende plekken in Nederland ontstaan er projecten waarbij mensen op een natuurlijke manier voedsel willen produceren en tegelijkertijd de biodiversiteit willen versterken. Vaak om een antwoord te vinden op de geïndustrialiseerde wijze van voedselproductie, waarbij met bestrijdingsmiddelen, mest, en intensieve bodembewerking, een zo groot mogelijke opbrengst wordt gerealiseerd. Met grote gevolgen voor natuur en biodiversiteit. In voedselbossen zijn natuurlijke ecosystemen en het vergroten van de biodiversiteit het uitgangspunt. Het hele jaar eten van eigen land of de productie lokaal afzetten is het ideaal.
In Latijns-Amerika zijn voedselbossen al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de inheemse landbouw. De Maya’s bijvoorbeeld ontwikkelden complexe systemen waarbij fruitbomen, medicinale planten en eetbare gewassen groeiden in een ‘bos’ dat niet alleen voedzaam was, maar ook bescherming bood tegen erosie en de bodemkwaliteit hoog hield. Dit zorgt ervoor dat de impact op het milieu minimaal is en de harmonie met de natuur maximaal. Met respect voor de cycli en de wetten van de natuur is er veel mogelijk
Maar er is meer dat de huidige voedselbosbeweging van oude wijsheden kan leren. In deze gemeenschappen is land niet slechts een productiefactor, maar een levend systeem waar men zorg voor draagt en dat in ruil teruggeeft. Als je dat goed snapt en toe kunt passen, hoeft je helemaal geen mest van buiten in het systeem te brengen; laat staan bestrijdingsmiddelen.
De principes van een voedselbos zijn ook toepasbaar in je eigen tuin. Je kunt dit nabootsen door verschillende lagen met vooral bomen en struiken met bessen en noten en eetbare planten te kiezen. Deze gecombineerde vegetatie voedt op den duur zichzelf en houdt water vast als de bodem meer humus gaat bevatten. Tuinonderhoud wordt op deze manier steeds gemakkelijker. De natuur doet haar werk!