Leidschendam

Meer vogels in en om de tijd en in bosrijke omgeving

Datum: donderdag 30 september

Lezing door: Koos Dansen

Nadat door corona de lezing al tweemaal was afgezegd, heeft Koos Damen op 30 september bij Groei & Bloei Leidschendam een lezing gehouden over de vele vogels die hij heeft waargenomen in en om zijn tuin in Arnhem en vanuit zijn boshut in Veluws landschap in de buurt van zijn woonplaats.

Hij nam ons mee naar zijn kleine achtertuin, die speciaal ingericht leek te zijn voor de vele bezoekers die zijn domein aanvliegen. Struiken met bessen, bloemen die insecten aantrekken, zaden en een vijver vol padden: kortom een walhalla voor vogels. Met zijn enorme telelens en met veel geduld maakte hij de prachtigste close-ups. Hij leerde ons over de vele soorten – hij telde er 25 vanuit zijn achtertuin- maar vertelde ook smakelijk over het gedrag van de vogels tijdens het paringsritueel, de jacht, de verzorging van de jongen en de zoektocht naar eten.

Vervolgens nam hij ons mee naar zijn boshut, die hij jaren geleden met een bevriende vogelaar bouwde. Daar kregen we een inkijkje in het vogelrijk van het bos. Hij verleidde vogels om voor hem te poseren, door een poel te creëren en voedsel te strooien. Dat leverde prachtige beelden op.
De opkomst bij deze Groei & Bloei lezing was groot en de reacties zeer enthousiast. Bijna 60 mensen genoten van de ongelooflijk mooie beelden die voorbijkwamen en de sappige verhalen die Koos daarbij vertelde.