Leidschendam

Wegwerken die lelijke afvalcontainers

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

Kliko’s aan de straat of in de tuin, je hoort er steeds meer ergernis over. Ze ontsieren de tuin en/of het straatbeeld en staan vaak hopeloos in de weg. Dan hebben we het nog niet over onaangename geurtjes en het ongedierte dat wordt aangetrokken. En omdat ze een mooi opstapje vormen, kunnen ze ook nog diefstal bevorderen. Er komen steeds meer kliko’s bij. Dankzij het afvalbeleid in onze gemeente hebben veel huishoudens inmiddels al 4 containers.

Bij tussenwoningen zonder achterom heb je de keuze ze door je huis naar je tuin te rijden óf aan de straat te laten staan. Afval scheiden is goed voor het milieu, maar slecht voor een fraai straatbeeld. Je tuin wordt er niet mooier op en dat is voor veel mensen een doorn in het oog. Het wegwerken van containers kan een hoop ergernis voorkomen. Er zijn kant-en-klare kliko-ombouwen en kasten te koop. Ook kun je posters aanschaffen waarmee je de kliko’s kunt verfraaien. Maar je kunt ook zelf iets in elkaar knutselen. Zorg er wel voor dat het open kan zodat je er iets in kunt gooien.

Om te voorkomen dat je een te hoog bouwwerk nodig hebt, kun je de kliko’s verdiept neerzetten. Het nadeel daarvan is dat je de kliko op moet tillen als je deze aan de straat moet zetten. Bij volle bakken kan dat best lastig zijn.

Wil je de kliko’s wegwerken met een mooie natuurlijke beplanting? Creëer dan een plekje achter een plantenborder. Zet er vlak voor hoge dichtgroeiende planten.

Ben je van plan om een ombouw kast te maken kies dan natuurlijke (uitziende) materialen in rustige kleuren. Een klimmer er langs laten groeien geeft ook een mooi effect. Als je voor hedera (klimop) kiest is een eenvoudige constructie met stevig gaas voldoende.

Als je een bovendak neemt, kan je daar een sedumdak van maken. Indien je een voortuintje hebt en geen achterom, kan je ook gelijk iets voor de fietsen of Scootmobiel doen. Daar gelden dezelfde spelregels voor.