Leidschendam

Bloemschikken in de herfst

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen. 

De herfst vormt het einde van het groeiseizoen voor planten, struiken en bomen. Zij maken zich klaar voor de winter en het nieuwe groeiseizoen. Dat doen zij door vruchten te vormen, bladeren los te laten en zich terug te trekken. In rust overleven zij de komende maanden, zodat zij zich in de lente in vol ornaat weer kunnen laten zien.

Gekleurde bladeren, bessen, grassen, sierappeltjes, kastanjes, dennenappels en pompoenen, zijn materialen die bij dit seizoen horen. Maar er zijn ook bloemen die zich juist in dit seizoen laten zien. De chrysant is een voorbeeld
daarvan. Van nature gaat een chrysant bloeien als de dagen korter worden. Dat geldt ook voor de herfstaster. In de
kleuren paars, wit, roze en rood is hij veel in tuinen te zien. Miscanthus, of prachtriet is in vele variaties zowel in tuinen als in de natuur te vinden.

De herfst inspireert mensen om naar buiten te gaan; het bos in om zelf wat te verzamelen en een beetje van het herfstgevoel naar binnen te halen. Dat kan heel eenvoudig door enkele takken in een vaas te plaatsen of een mini herfsttuintje te maken. Groei & Bloei ging op bezoek bij Wally Zweekhorst. Zij organiseert al 25 jaar bloemschikworkshops. Waarom is voor haar de herfst zo’n speciaal seizoen? “Er is dan zoveel materiaal te gebruik vanuit de natuur. Een overvloed aan vruchten uit het seizoen zijn beschikbaar en de kleuren rood, oranje en groen maken je blij. In herfststukken gebruik ik deze materialen dan ook graag. Voor mij is bloemschikken een vorm
van creativiteit. Ik geef al jaren workshops, omdat het altijd weer leuk is als deelnemers met een mooi stuk naar huis gaan. Vaak krijgt zo’n stuk nog een tweede leven met wat nieuwe bloemen; dat geeft voldoening”.

Haal de natuur in huis door zelf een herfststuk te creëren. Dat kan ook onder begeleiding van Wally. De eerstvolgende workshops die Wally voor Groei & Bloei organiseert staan op de website.