Leidschendam

Warme winters

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

De winter is warm begonnen. Rond Oud en Nieuw werden temperaturen van 15 graden en meer bereikt. Flora en fauna reageren daarop. Dieren komen uit hun winterslaap en allerlei struiken en planten lopen voortijdig uit. Het lijkt soms al wel voorjaar. De natuur is de kluts kwijt. Neem bijvoorbeeld de Hortensia. Bij c.a. 12°C denkt de plant dat de winter voorbij is en de lente is begonnen. De knoppen gaan zich ontwikkelen. Als we dan de komende periode toch nog vorst krijgen, kunnen zij zodanige vorstschade oplopen dat ze niet meer gaan bloeien. 

Die gevoeligheid voor vorst geldt vooral voor een aantal vroegbloeiende vaste planten en heesters die hun knoppen al in het vorige najaar hebben aangelegd. Lage planten kun je afdekken met coniferengroen of bladeren. Zodra de vorst voorbij is moet je die weer verwijderen zodat er weer voldoende licht bij de plant kan komen. 

Maar bij de meeste heesters kan dat niet, die zijn te hoog om af te dekken. Kun je daar iets tegen doen? Fruittelers spuiten bij voorspelde vorst na een warme periode de knoppen van de fruitbomen nat met water. Het water bevriest rond de knoppen en vormt zo een ijslaagje dat tegen invriezen beschermt. Na de vorstperiode groeit de knop weer verder en kan bloei en vruchtzetting plaatsvinden. Voor onze tuin is dat niet echt reëel. Wij kunnen maar beperkt ingrijpen. 

Zolang de vorstperiode aanhoudt kun jet het beste de planten met rust laten. Ook het grasgazon kan je beter niet betreden. Pas als de groei in de loop van de lente weer op gang komt en de kans op nachtvorst voorbij is, wordt het tijd om de schade op te nemen. Alle ingevroren plantdelen zijn droog en bruin. Je kunt ze terugsnoeien tot net boven het levende groen. Als je twijfelt kun je voorzichtig met een niet al te scherp mesje wat van de bast af krabben. Als het daaronder nog groen is leeft de tak nog. Vaak zal een plant zich dan nog herstellen. Bij planten die helemaal papperig zijn geworden is de overlevingskans klein. Die kun je maar beter verwijderen.

Wat je nu wel kunt doen zolang de vorst wegblijft is een verjongingssnoei uitvoeren. Bij de Hortensia op bijgaande foto kunnen 20 % van alle stengels weggenomen worden. Dan ontstaat er ruimte voor nieuwe stengels en wordt de plant weer jong en vitaal.