Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.
In december is het voor de meeste tuinklussen te laat. Echter zolang de vorst wegblijft kun je nog verschillende achterstallige karwijtjes uitvoeren. Soms heb je de neiging klussen uit te stellen, maar laat je niet verrassen door onverwachte vorst, want dat kan flinke schade veroorzaken.
Is de tuinslang al opgeborgen? De buitenkraan afgesloten en leeg gemaakt? Ook die van de regenton? Zijn de vorstgevoelige planten al afgedekt of ingepakt?
Planten in potten kunnen naar een vorstvrije ruimte verhuizen, maar daar vragen ze nog steeds wat aandacht. Bij een lage temperatuur is er nauwelijks groei en heeft de plant nauwelijks water nodig. De kluit mag niet te nat worden, maar ook niet te droog. Een temperatuur tussen de 5° en 10°C is het beste. Een elektrische olieradiator met thermostaat is een goede warmtebron om de temperatuur op pijl te houden en helpt ook tegen schimmels. Blad dat afvalt is een mogelijke schimmelbron, dus verwijderen. Heb je geen losse radiator, zorg dan voor ventilatie, zodra de vorst voorbij is.
Heb je rozen, dan kun je op een vorstvrije dag de lange takken inkorten. In het voorjaar als de vorstperiode voorbij is volgt dan de definitieve snoei. Eventueel ingevroren plantdelen worden dan gelijk verwijderd.
Veel mensen versieren hun huis voor de Kerst met allerlei al dan niet zelfgemaakte Kerstversieringen. Extra leuk natuurlijk, wanneer je dat kunt doen met materialen uit eigen tuin. Heel bekend zijn de takken van coniferen, maar er is zoveel meer dat je kunt gebruiken. Denk daarbij aan zaden van papavers, judaspenning en lampionplant. Ook de bladeren van wintergroene planten zijn geschikt, zoals Elaeagnus (Olijfwilg), Hedera (Klim-op), Aucuba met z´n bonte bladeren en besjes. Van de gedroogde bloeiwijze van Hydrangea kun je kleine toefjes maken die het goed doen in een Kerststuk. Wacht met het drogen tot de bloemtrossen droog aanvoelen, maar nog wel op kleur zijn. De knoppen van Skimia en de bloeipluimen van siergrassen worden ook veel gebruikt, net als wilgenkatjes en bloemen van Viburnum-struiken, die sneeuwballen genoemd worden. Je kan het aanvullen met kerstballen, dennenappels, maar ook met snijbloemen. De Anthurium of Amaryllis zijn toppers in een bloemstuk. En waarom niet een keer een kerststuk voor op de tuintafel?