Leidschendam

Truckjes om langer te genieten van de bloeiende border

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

De borders in de tuin met vaste planten laten deze maand hun eerste bloemen zien. Heel aantrekkelijk om dat kleurenspel te zien ontwikkelen gedurende de zomer. Achter deze pracht schuilt een belangrijke behoefte: voeding en vocht. Juist gedurende de bloeiperiode gebruikt de plant veel energie en voedingstoffen. Plantencellen bestaan niet alleen uit voedsel, maar ook uit water. Tijdens de bloei worden veel nieuwe plantencellen aangemaakt en is het belangrijk dat er voldoende mest en water in de bodem aanwezig is. De plant kan dat dan opnemen om te groeien. Vooral als planten in arme grond staan, vraagt dat extra aandacht.

Gebruik langzaam werkende plantenmest. Die korrels werken ongeveer drie maanden. Bedenk wel dat de meststoffen alleen kunnen worden opgenomen, als ze opgelost zijn in water. Pas dan kunnen ze via de sapstroom in de planten naar de stengels en bladeren worden getransporteerd om daar nieuwe plantencellen te vormen. Dit proces wordt vergemakkelijkt door voldoende humus in de grond te brengen waarin het bodemleven goed gedijt. Zorg ervoor dat de bodem altijd vochtig is, want droogte in deze periode kan funest zijn.
Begin met mestgeven zodra de planten beginnen te groeien en blijf regelmatig kleine beetjes korrels strooien tot eind augustus. Daarna kun je stoppen, want de echte groei is er dan bij de meest planten wel uit en dan kunnen ze wat compacter de winter tegemoet.

Helaas is de bloeitijd van veel vaste planten kort. Maar er is een truc om deze periode te verlengen. Knip op het moment dat de stengels waarop de jonge knoppen net beginnen te ontwikkelen, de top van de stengel tot boven een paar blaadjes af. De stengels die je niet afknipt zullen gewoon doorgaan met het ontwikkelen van knoppen en op de normale tijd bloeien. De afgeknipte stengels zullen echter later bloeien, omdat er eerst nieuwe knoppen moeten worden gevormd.

Het resultaat is een aanzienlijke verlenging van de bloeitijd van de totale plant. Hoewel er niet zoveel bloemen tegelijk zullen zijn, zullen ze wel meer verspreid in de tijd verschijnen. Daardoor kun je een langere periode genieten van de kleurrijke pracht van bloeiende vaste planten in de tuin.