Leidschendam

Een groene voortuin die bij je past

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen. 

Deze keer zijn wij op bezoek bij Pierre Jacobs, hovenier en tevens jurylid van de voortuinenwedstrijd van Groei & Bloei. Al enkele jaren houdt G&B een voortuinenkeuring. Enkele wijken worden daarvoor vóóraf geselecteerd en bewoners uitgenodigd om mee te doen. Pierre en zijn juryteam beoordelen de tuinen drie keer in het seizoen op verschillende facetten.

Op de vraag waar hij als eerste op let bij een voortuin, antwoordt Pierre dat de algemene indruk van het idee van de tuin en het onderhoud belangrijk zijn: past de tuin bij het huis, ligt er veel bestrating en is er een mooie afwisseling van groene en bloeiende planten. “Wat wij niet goed beoordelen zijn slecht onderhouden of verwaarloosde voortuinen, tuinen met te veel tegels of andere zaken, zoals trampolines en slecht geplaatste afvalcontainers. Ook letten wij op de afscheiding met de straat, hekjes en muurtjes: zijn die op orde of juist kapot en verzakt”. 

Pierre heeft al zoveel tuinen gezien dat hij met het grootste gemak een paar tips geeft. “Maak een tuin die bij jou en bij jouw huis past. Maak de tuin zo groen mogelijk, want dat is goed voor wateropvang en het vasthouden van water. Als er plaats is voor een zitje, is dat natuurlijk altijd gezellig. Een kleine boom is fijn voor de vogeltjes en verschillende vaste bloeiende planten zijn aantrekkelijk voor insecten”. Hij heeft ook een tip voor mensen met een hele kleine voortuin: “Een mooie oplossing is om dan te werken met plantenbakken. Je kunt ze vol zetten met bollen, éénjarige zomerbloeiers of met kleine bloeiende struiken”. 

De vele afvalcontainers in voortuinen zijn voor groenliefhebbers een doorn in het oog. Als jurylid heeft Pierre al vele mooie voorbeelden gezien, waarbij containers worden weggewerkt achter een omheining, begroeid met hedera.

Binnenkort wordt bekendgemaakt in welke wijken de volgende voortuinenkeuring plaatsvindt.