Leidschendam

Over schimmels en plaagdieren in de tuin

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

In juni presenteert de tuin zich in volle glorie. Nu gaan we genieten van al het voorwerk dat we in het voorjaar hebben gedaan. Helaas is dit ook de tijd dat schimmels en plaagdieren zich manifesteren. Vele soorten bladluizen voeden zich met de sappen van jonge scheuten en knoppen. Ze vermeerderen zich razend snel en kunnen de planten lelijk verminken. Het is daarom raadzaam om regelmatig op onderzoek te gaan, zodat je een aankomende aanval tijdig opmerkt. Wanneer het nog maar om enkele plaagdieren gaat kan je ze met een stevige waterstraal of met de hand (handschoen aan) vernietigen. Als dat onvoldoende lukt, probeer dan een zeep-spiritus-oplossing van 20 gr groene zeep en 10 gr spiritus op 1 liter water. Omdat de eitjes er niet mee  worden bestreden, zul je het een paar keer moeten herhalen.

De aanwezigheid van Leliehaantjes, hun larven en rupsen kun je gemakkelijk herkennen aan vraatschade aan de planten. Ze zijn met de hand te vangen. Rozen zijn, vooral bij vochtig weer erg gevoelig voor schimmels als meeldauw, roest en sterroetdauw ook wel blackspot genoemd. Meeldauw veroorzaakt een witachtige schimmel. Sterroetdauw is te herkennen aan zwarte vlekken op het blad. Roest geeft meer bruin tot oranjeachtige vlekken. Preventief behandelen met een plantversterker als Vital van Ecostyle maakt de planten weerbaarder voor de aantasting door schimmels, maar voorkomt het niet. Regelmatig controleren en aangetaste bladeren direct verwijderen is de beste remedie. Dat geldt eigenlijk voor alle plagen, laat het niet uit de hand lopen maar reageer direct. In de moestuin kun je veel vraatschade voorkomen door een fijn vliegengaas over de bedreigde planten te spannen. 

Gratis hulp bij de bestrijding van insecten krijg je van vogels zoals mezen en merels. Maak daarvoor je tuin vogelvriendelijk met bijvoorbeeld nestkasten, drinkplaatsen, schuilplaatsen en vooral ook rust. Zorg dat een passerende egel je tuin in kan wandelen, bijvoorbeeld door onder het tuinhek een flinke kier aan te houden. Want ook egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beestjes als rupsen, slakken en insecten. Zij helpen een natuurlijk evenwicht in jouw tuin te realiseren zonder dat bestrijdingsmiddelen moeten worden ingezet.

Gelukkig zijn niet alle insecten schadelijk. Er zijn er genoeg die we graag in onze tuin of balkon op bezoek krijgen.