Leidschendam

Blauwe regen en witte sneeuw

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

In deze tijd kun je ‘s morgens wakker worden en verrast worden door een prachtige witte wereld. Ga dan bij zonopkomst naar buiten om foto’s te maken. Je hebt dan vaak heel mooi licht en dat levert bijzondere plaatjes op.

Deze maand aandacht voor twee bijzondere struiken: de Blauwe Regen en de Toverhazelaar. De Blauwe regen (Wisteria)  zien we steeds vaker in tuinen staan. Hij bloeit prachtig blauw-violet in  mei-juni. Het liefst wil hij in de winter en in de zomer gesnoeid worden. In deze tijd kun je alle zijtakjes die uit de hoofdtakken ontspringen, afknippen tot twee á drie knoppen. Uit de overgebleven bloeiknoppen verschijnen stevige nieuwe bloemtrossen.

Wil je een Blauwe regen in je tuin? Schaf die dan pas vanaf maart aan en kies dan voor een Chinese Blauwe regen (Wisteria sinensis). Deze heeft compactere bloemtrossen en geuren heerlijk. Wisteria  staat graag op een zonnige plek (minstens 6 uur zon per dag) en in lichte en enigszins vochtige humusrijke grond. En zorg voor een schutting  of pergola waar de Blauwe regen tegaan kan klimmen.

Een andere plant die in januari aandacht vraagt is de Toverhazelaar (Hamamelis). Een struik die niet zo groot wordt en daarom geschikt is voor kleine tuinen. Je kunt hem het beste in deze tijd tot in maart verplanten. De Toverhazelaar valt op door zijn gele of oranjerode bloemen, die vanaf januari verschijnen in een tijd dat er weinig anders bloeit. Sommige cultivars verspreiden een heerlijke geur, die vaak vanaf enkele meters afstand al te ruiken is. Mooi is ook de spectaculaire herfstverkleuring van sommige cultivars. Een mooi effect krijg je als je de  geelbloeiende tegen een donkere achtergrond zet en de roodbloeiende komen beter uit tegen een wat lichtere achtergrond. Als kuipplant voor op het terras of balkon zijn ze ook geschikt. Door regelmatig terugsnoeien hou je ze compact. 

Tip: Strooi als het écht gaat sneeuwen geen zout op terras of tuinpad om schade aan planten te
koorkomen. Gebruik liever zand.