Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.
Augustus is de maand waarin tuinen nog volop in bloei staan, maar de natuur zich ook voorbereidt op het einde van het seizoen. Het groen is volumineus en de vruchten hangen rijp aan de takken. Vaak heb je nog een paar mooie zomerse dagen met zwoele avonden, waarop je lang kunt genieten van het buiten zijn. Er zijn ook klusjes die deze maand om aandacht vragen, zoals het oogsten van zaden voor het volgende seizoen en het bestrijden van hinderlijke wespen die het plezier kunnen verstoren.
Wespen kunnen in augustus een echte plaag zijn. Ze worden aangetrokken door de geur van zoetigheid en vlees, iets dat onvermijdelijk is tijdens een zomerse barbecue of tuinfeest. Gelukkig is er een natuurlijke manier om deze ongewenste gasten op afstand te houden. Planten zoals citroengeranium, rozemarijn en munt verspreiden geuren waar wespen een hekel aan hebben. Door deze in potten op je tuintafel te zetten, creëer je een natuurlijke barrière. Sla wespen niet dood, want dan kan er een stofje vrijkomen waar andere agressieve wespen op afkomen om de wesp in nood te helpen. Een rustig natuurlijk afweerbeleid werkt beter dan brute kracht.
Augustus ook een ideale maand om zaden te oogsten. Rond deze tijd gaan veel planten zaad vormen om voor het nageslacht te zorgen. In de natuur zal het rijpe zaad ergens op de aarde vallen en daar ontkiemen en nog voor de winter een nieuwe plant vormen. Het zaad van andere planten ontkiemt pas in het komende voorjaar. Het geeft veel voldoening om zaad zelf te oogsten, vooral als je dit samen met jonge kinderen doet. Het is een mooie manier om de kringloop van de natuur te laten zien en om samen de basis te leggen voor een nieuwe bloeiperiode.
Het succesvol oogsten van zaden vergt wel enige voorbereiding en kennis. Planten kunnen worden ingedeeld in eenjarigen, tweejarigen en vaste planten, elk met hun eigen zaaicyclus. Eenjarigen zaai je in het voorjaar, terwijl je tweejarigen en vaste planten ná de zaadoogst kunt zaaien. Zorg ervoor dat je alleen rijpe zaden oogst en kies daarvoor een droge, zonnige ochtend. Zaden moeten goed worden gedroogd voordat je ze bewaart, anders loop je het risico dat ze gaan schimmelen. Voor het bewaren zijn koffiefilters zeer geschikt.
En daarmee zijn de voorbereidingen voor het volgende seizoen al weer gestart!