Leidschendam

Op vakantie. En de tuin dan?

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

In juli zijn veel tuinen op hun mooist. Als tuinliefhebber zou je je moeten afvragen waarom je juist in deze maand op vakantie wilt gaan. Volop in de tuin zitten en genieten zou je zeggen. De laatste jaren hebben hittegolven en tropische hoosbuien roet in het eten gegooid. Vanwege die weersextremen laten tuineigenaren met gemengde gevoelens hun tuin achter om een paar weken op vakantie te gaan.

Daarom een paar tips om er voor te zorgen dat je bij thuiskomst een nog redelijk uitziende tuin aantreft.
Knip kort voor vertrek de uitgebloeide bloemen zoveel mogelijk weg, Bij snelle groeiers die zich makkelijk uitzaaien, kun je ook de nog niet uitgebloeide bloemen wegnemen. Doe dit vooral als je wat langer wegblijft. Geef hoge planten een steuntje en snoei de langste stengels kort. Bind de uitlopers van klimplanten op. Dan zal er bij zware regenval weinig of geen schade ontstaan. Het gras kun je beter niet vlak voor vertrek kort maaien, dan is de kans op schade door verdroging kleiner. Bij terugkomst eerst iets langer maaien en langzaam terug naar de korte stand. Als je een tuinoppas hebt, maak het hem of haar dan gemakkelijk door alle planten in potten bij elkaar te zetten, inclusief de hanging baskets.. Het liefst op een plaatst waar de felle middagzon er niet bij kan en in de buurt van de waterbron of leg de tuinslang uit.

Heb je veel planten in potten? Overweeg dan de aanschaf van een druppelsysteem. Vogels verdienen in onze stadse omgeving ook wel wat extra aandacht. Bij warm weer moeten ze veel drinken en willen ze in bad. Zet daarom op een veilige plek (dus niet op de grond, denk aan katten) een schaal, waarin ze ook kunnen badderen. Juli is ook de maand om bij andere tuinen te kijken. Bij elk vakantieadres is wel een mooie tuin te vinden die je kunt bezoeken. Hier kun je ideeën opdoen om in het najaar in je eigen tuin toe te passen.  Bedenk wel dat planten die je in het buitenland koopt en het daar goed doen, met ons klimaat wel eens problemen kunnen hebben. Zorg dat je altijd de juiste naam hebt, dan kan je op internet de nodige informatie vinden om de plant de komende winter door te helpen.