Leidschendam

Adopteer een boomspiegel en fleur de buurt op

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

Steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk bomen zijn. Door verdamping zorgen ze voor verkoeling bij extreem heet weer. Ze bieden schuilplaatsen en voeding aan tal van insecten en vogels en ze spelen een belangrijke rol in de wateropvang.

Rond bomen in straten of trottoirs wordt altijd een ruimte opengelaten: de boomspiegel. Voor de plantsoendienst zijn dat lastige plekjes om netjes te houden. Maar waarom zouden wijkbewoners die zorg niet op zich nemen? De maand oktober is perfect om hiermee aan de slag te gaan.

Je ziet al mooie voorbeelden van fleurig beplante boomspiegels. Onder de kruin van een grote boom valt weinig regenwater dus de beplanting moet tegen droge omstandigheden en schaduw kunnen. Voor veel tuinplanten niet bepaald ideale omstandigheden. Bij grote bomen die veel schaduw veroorzaken zijn planten als het bos-vergeet-mij-nietje, kleine maagdenpalm, breed longkruid, zenegroen, ooievaarsbek en vrouwenmantel geschikt. Bij bomen met een slanke groeiwijze  waar meer zon op de boomspiegel valt, kunnen de ooievaarsbek, zenegroen en maagdenpalm ook gebruikt worden, maar ook lavendel, steenanjers en zeepkruid. Ook vetplanten als sedum en huislook zijn ideale planten
voor deze groeiomstandigheden.

Als je vetplanten als basis kiest en je vult ze aan met voorjaarsbollen als blauwe druifjes en narcissen in het voorjaar en herfsttijloos of lage herfstasters in het najaar, heb je het hele seizoen een prachtige en kleurrijke boomspiegel die weinig onderhoud vraagt. 

Schep eerst voorzichtig een laag van 10-20 cm grond tussen de wortels vandaan. Meng er 50% aarde of compost doorheen en breng een klein laagje terug. Zet de planten of bollen op hun plaats en vul het gat tot op straathoogte. Niet hoger want dan vloeit het water weg. Net als bij geveltuintjes moet je wel toestemming bij de gemeente vragen via een aanvraagformulier op de site.