Leidschendam

Culinaire bloemen uit eigen tuin

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen. 

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen. Kijk ook op Leidschendam.groei.nl.

Roos van Unen en Kristel van Dijk van Bloemen-met-smaak zijn enthousiast over het eten van bloemen.

Kristel: “De belangrijkste reden om bloemen te eten, is natuurlijk de smaak: zoet, zuur, pittig, bitter of kruidig. Daarnaast is het ook erg leuk om een gerecht op te fleuren met bloemen. Een salade met enkele viooltjes of frikaantjes wordt daardoor iets heel speciaals”. Roos vult aan: “Ik doe graag wat madeliefjes in de soep. Die ontvouwen zich prachtig, door de warmte van de soep. Ik word daar heel blij van en ik verras mijn gasten daarmee”.

Eetbare bloemen kun je in je eigen tuin vinden of in het wild plukken. Voorbeelden van eetbare bloemen uit eigen tuin zijn uienbollen. De bloemetjes hebben een intense smaak, die je zou kunnen toevoegen aan een dressing of salade. Of rucola, ook de bloemen hebben een heerlijke smaak. Kristel: ”Kies dan voor de Rucola ‘Wasabi’, dat is
een echte smaaksensatie”. Net snoepjes zijn de bloemen van de hartlelie (Hosta), de daglelie (Hemerocallis) en de honingverbena. Die zijn heerlijk zoet. Een idee voor een partijtje is om kleine viooltjes of madeliefjes in te vriezen in ijsklontjes. Dat maakt een drankje extra feestelijk.

Veel bloemen zijn eetbaar, maar er zijn ook giftige soorten. Eet alleen bloemen die biologisch geteeld zijn. Eénjarigen die je in een tuincentrum hebt gekocht, zijn dat lang niet altijd en bloemen bij de bloemist ook meestal niet. Onderzoek of de bloem echt eetbaar is door de Latijnse naam te checken. Alle rozenblaadjes (Rosa) zijn eetbaar, maar de kerstroos (Helleborus) is een totaal andere familie en zeker niet eetbaar. Met de app PlantNet kun je eenvoudig de juiste naam van een plant achterhalen.

Tot slot laat Roos zien hoe je een salade met bloemen kunt opvrolijken en er smaak aan toe kunt voegen. Daarvoor gebruikt zij graag madeliefjes, viooltjes, koolzaadbloemen, daslook en hondsdraf.