Leidschendam

Bollen voor de lente poten in de herfst

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen. 

Bollen zijn een belofte. Je plant ze nu om in het vroege voorjaar een kleurrijke tuin te hebben. In januari kun je al sneeuwklokjes ontdekken. Daarna volgen krokussen, narcissen, irissen en tulpen. Wil je ook met bloembollen aan de slag, maar weet je niet zo goed hoe? Groei & Bloei geeft tips.

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten kun je tot december planten, vóór de eerste stevige  nachtvorst.Wacht niet te lang met het planten van vroege bloeiers als sneeuwklokje en Irissen.

Houd bij het planten voor de onderlinge afstand 3 x de breedte van de bol aan. Ook voor de diepte kan je 3 x de hoogte van de bol aanhouden. De meeste bollen kun je op een diepte van 10-15 centimeter poten. Maak op de plantplaats eerst een gat van de gewenste plantdiepte en breed genoeg voor het aantal bollen. Woel de aarde in het plantgat goed los en plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde, druk het wat aan en geef meteen een flinke scheut water. Zo worden de bollen angespoord om wortels te maken. Als je bollen in potten poot, let dan op dat de grond in de potten vochtig blijft.

Je hebt drie soorten bloembollen: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist en komen het volgende jaar meestal ook terug. Maar na verloop van tijd is de bloei
over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit. Dus wil je niet elk jaar nieuwe bollen poten, kies dat voor meerjarige- of verwilderingsbollen.

Bloembollen zijn niet kieskeurig. Ze groeien eigenlijk in elke grond, zolang de grond maar goed water doorlaat. Door heel arme en schrale grond kun je voor het poten wat compost of tuingrond mengen, maar alle groeistoffen
zitten eigenlijk al in de bol.