Leidschendam

Doen met groen in onze gemeente

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

Wat u kunt doen met Groen, schrijven we al bijna twee jaar in deze column. Dicht om ons heen in de parken en plantsoenen, in het openbaar groen en in de straten waarin we wonen, is het onze gemeente die een belangrijke rol heeft in het vergroenen. Een groene gemeente is weerbaar tegen droogte of juist tegen wateroverlast. Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen zich beter voelen als zij op korte afstand een park hebben of in een
groene straat wonen. Dat is belangrijk voor onze mentale en fysieke gezondheid. Daarom deze keer de gemeente gevraagd wat zij aan vergroenen doen.

Ooit zijn de bomen in Leidschendam-Voorburg op openbare grond geteld. Het zijn er 38.000. Zuurstofproducenten die ook nog eens CO2 in hun takken en stammen opslaan en voor diversiteit en sfeer zorgen. De gemeente wil niet alleen het aantal bomen verder uitbreiden, maar ook steeds meer verschillende soorten poten. Over 10 jaar zullen er 1000 verschillende soorten in de straten en plantsoenen staan, waarbij de bewoners via een website kunnen opzoeken welke soorten het zijn. Meer verschillende bomen in één straat is ook een wens. Breekt er een ziekte uit, dan is tenminste niet de hele straat ‘ontgroend’. Gaat er een eik dood, kan het dus zijn dat er een linde of beuk voor terugkomt. Een mooi voorbeeld van verandering zijn de magnolia’s die vorige winter langs  de Prinses Beatrixlaan in Leidschendam zijn aangeplant. Ook in de Noordenburghlaan in Voorburg is zo’n 10 jaar geleden al een fraaie
laanbeplanting van magnolia’s geplant. Door de zachter wordende winters, kunnen bomen uit zuidelijke streken hier goed floreren. Komende jaren zal bijvoorbeeld de Indische sering (Lagerstroemia) in het straatbeeld verschijnen, een fraai boompje dat medio augustus bloeit.

De gemeente heeft haar ambities vastgelegd in het Groenactieplan.  Groei en Bloei duimt dat dit allemaal waargemaakt wordt, zodat onze leefomgeving steeds groener en gezonder wordt.