Leidschendam

Help de vogels de winter door

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

Op een winterse dag vanachter het glas naar de vogels in je tuin of balkon te kijken, hoe mooi is dat! Echter in veel tuinen en balkons hebben vogels niets te zoeken en zullen daar dan ook wegblijven. Wat kan je doen om meer vogels in je tuin of op je balkon te krijgen?

Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Onze inheemse vogels beschikken met hun dons en veren over een uitstekende isolatielaag. Dus kou is niet het grootste probleem voor vogels in de winter, zolang ze maar voldoende energie hebben om hun lichaam op temperatuur te houden. En daar is voedsel voor nodig. Daarnaast willen ze een veilig gevoel hebben. Dat betekent dat je niet alleen voor voedsel moet zorgen maar ook voor schuilplaatsen.  Compacte bloeiende en bes-dragende bomen en struiken bieden voedsel en schuilmogelijkheden en in kleine tuinen is dat de eerste keus. Klimmende struiken, zoals Hedera en Vuurdoorn, nemen weinig plaats in en bieden veel  verwinteringskansen voor insecten, die van levensbelang zijn voor vogels, maar bieden ook voedsel voor vogels, vanwege hun vruchten.

Wil je echt iets aan de biodiversiteit van je leefomgeving doen, kies dan voor inheemse bloeiende en bes-dragende bomen, struiken en planten. Insecten en vogels zijn op deze planten ingesteld en kunnen erin overleven, voedsel vinden en voor het nageslacht zorgen. Soorten als sporkehout (vuilboom), wilde lijsterbes, hazelaar, winterlinde,  veldesdoorn zijn door snoeien goed compact te houden en dus geschikt om in kleine tuinen aan te planten. Heeft u een mooi balkon? Denk dan ook eens aan een besdrager daarop.

We gaan de herfst weer in en dat betekent veel blad in de tuin. Laat het liggen, daar waar het kan. Dat zorgt ervoor dat de bodem bedekt blijft. Veel insecten vinden dat heerlijk om in te overwinteren en vogels vinden die als aanvulling op hun voedsel. En wil je snel resultaat? Dan hang je een zaadbol of pindasnoer op en zul je zien dat je in de kortste tijd bezoek krijgt.