Leidschendam

Trakteer je kamerplanten op een lentekuur

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

De lente komt er aan en ook voor kamerplanten is dit een speciaal seizoen. In het voorjaar is er weer meer licht in huis en dat zorgt ervoor dat de planten in de kamer er weer extra veel zin in hebben. Een mooi moment om ze een lentekuur te geven. Wat kun je doen om ze eens extra te verwennen? 

Begin met het inspecteren van je kamerplanten op dode bladeren. Verwijder voorzichtig alles wat er niet meer fris uitziet. Een opgeruimde plant heeft niet alleen een betere uitstraling, maar bevordert ook een gezondere groei. Als je planten te groot zijn geworden voor hun huidige pot, is het tijd om ze te verpotten. Verwijder zo veel mogelijk de oude aarde, zonder de wortels te beschadigen. Kies een pot die iets groter is dan de huidige en vul deze met een laagje verse potgrond, waar je wat langzaam werkende mestkorrels door mengt. Leg wat potscherven op het gat in de bodem en maak de wortels voorzichtig los voordat je de plant in zijn nieuwe pot plaatst. Vul de pot tot 1 cm onder de rand met potgrond en wat mestkorrels. Dit zal de groei stimuleren en ervoor zorgen dat je plant een goede doorstart maakt. Na het verpotten is het belangrijk dat de plant direct water krijgt.

De plaats in huis is natuurlijk ook belangrijk voor een plant. De ene plant heeft behoefte aan veel licht de ander gedijt goed op een schaduwplek in huis. De meeste planten hebben graag een wat hogere luchtvochtigheid. Met waterbakken aan de radiator zorg je voor een goed binnenklimaat; niet alleen voor je planten, maar ook voor jezelf.

Cactussen en vetplanten zijn een wat andere tak van sport. Het is verstandig om die om de paar jaar te verpotten met verse goed doorlatende grond. Als de wortels onder de binnenpot doorgroeien is het echt tijd voor actie. Cactussen zij lastig vast te pakken en bij vetplanten kun je snel de waslaag beschadigen. Het beste kun je ze onder bij de kluit vastpakken of een cactus met piepschuim of een barbecuetang vastpakken. Als je de oude pot leeg in een nieuwe grotere pot zet en de nieuwe verse aarde eromheen aandrukt, heb je precies een passend gat voor de oude kluit.

Tenslotte: handschoenen aan voor deze stekelige groene huisgenoten.