Leidschendam

Biologische Bloemen in zomerboeketten

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

De zomer is in volle gang en het aantal seizoensbloemen is dan ook groot. Een opvallende trend die we al een paar jaar groter zien worden in de bloemsierkunst is het veldboeket, ook wel bekend als plukboeket. 

Dat is een boeket dat is samengesteld uit een natuurlijke en informele selectie van diverse bloemen. Zij worden meestal gekozen anwege hun wilde, ongedwongen uitstraling en bestaan hoofdzakelijk uit bloemen uit het seizoen. In deze tijd kunnen mooie combinaties gemaakt worden met bijvoorbeeld uienbollen, die beschikbaar zijn in kleine tot zeer grote bollen, Campanula of klokjesbloem, Astilbe die verkrijgbaar is in wit, roze en rood en die wat luchtigheid toevoegt aan een boeket, kamille, vrolijk, springerig en lekker geurend en dahlia’s, in allerlei kleuren en maten verkrijgbaar. En niet te vergeten, de zonnebloem, een iconische heldergele bloem die een boeket een vrolijke uitstraling geeft. Je kunt ze combineren met grassen, eucalyptus of tarwehalmen, waarmee je de natuurlijke uitstraling benadrukt.In  een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, zijn biologische bloemen populairder aan het worden. Dat past natuurlijk ook prima bij het gevoel dat veldboeketten je geven: alsof ze rechtstreeks uit de natuur komen. 

Biologische bloemen worden geteeld zonder het gebruik van kunstmeststoffen en  estrijdingsmiddelen. Goed voor bijen en andere insecten dus. Op een aantal plekken is het mogelijk om zelf in een  luktuin je veldboeket samen te stellen. Daarbij gaat het niet alleen om het boeket, maar ook om de beleving van het bezoeken van een bedrijf, het zelf oogsten en schikken van je boeket.Hier en daar zie je al bloemisten die écht werk maken van boeketten met biologische bloemen. Het creëren met dat wat beschikbaar is en lokaal geteeld wordt,  gecombineerd met een goede houdbaarheid van bloemen is al een kunst op zich.