Leidschendam

Luchtzuiverende kamerplanten

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

Dat planten belangrijk zijn voor onze gezondheid, wist u waarschijnlijk al. Planten leggen overdag CO2 vast en geven de voor ons zo noodzakelijke zuurstof af. De kwaliteit van de lucht waarin wij leven is belangrijk voor onze gezondheid en ons welbevinden. We leven vele uren in onze huiskamer of werkkamer. De luchtkwaliteit van deze ruimten wordt bedorven door chemische stoffen die worden afgegeven door meubels, kleding, verf, printers etc. Maar ook door ons zelf. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de ene plant efficiënter CO2 omzet in zuurstof dan de andere. Én er zijn planten die in staat zijn om schadelijke stoffen uit de lucht op te nemen en daardoor de lucht te reinigen. De plant zet dan ongezonde stoffen om in andere stoffen, die bijvoorbeeld als voeding kunnen dienen. Een intelligent chemisch fabriekje dus!

Als je overweegt om meer planten in huis te halen of planten te vervangen is het wellicht een goed idee om je keuze te laten bepalen door de luchtzuiverende kwaliteit van de planten. 

Met stip op nummer één staat de Spathiphyllum, ook wel lepel- of vaantjesplant genoemd. Van oorsprong komt hij uit Colombia en Venezuela. In 1870 is hij in Europa geïntroduceerd. De rechtopstaande witte lepeltjes bloemen zijn kenmerkend voor deze plant. Hij houdt van een slokje water, kan maandenlang bloeien en is ook eenvoudig weer zelf op nieuw in bloei te krijgen. Een makkelijke kamergenoot dus. 

De Nephrolepis of krulvaren is een andere soort die het als luchtzuiveraar goed doet. Oorspronkelijk komt hij uit Nieuw-Zeeland en tropisch Azië. Hij behoort tot de alleroudste groep planten op aarde en is daarom vaak aangetroffen als fossiel. Deze plant heeft in de zomer wel 2x per week water nodig. Liefst af en toe met wat plantenvoeding.

Voor wie wat meer ruimte heeft is de Kentia-palm een echt sieraad in huis. Het is een trage groeier. Het is fascinerend om te zien hoe hij vanuit het hart nieuwe bladeren maakt die als een speer ineens open springen. De Kentia houdt van een lichte standplaats, maar staat niet graag in de directe zon.
Er zijn nog vele andere soorten die een goede luchtkwaliteit bevorderen. Denk aan de graslelie (Chlorophytum), Calathea of Draecena. Voor elk type interieur en voor elke portemonnee is er wel zo’n gezonde huisgenoot te vinden.