Leidschendam

Zelf een hanging basket maken! 

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen. 

Met een hanging basket kun je je balkon, terras, patio, of kale muur verfraaien op plaatsen waar je anders geen bloemen hebt. Deze maand zijn er volop kleurrijke eenjarige planten te koop.

Je kunt geschikte baskets kopen of er zelf een maken. De basket bekleed je van binnen met een kososmatje, mos op spagnum. Om de basket waterdicht te maken, leg je er plastic in, bijvoorbeeld van een vuilniszak. Daarin maak je 3 gaten 2 cm boven de bodem van de basket, zodat overbodig water weg kan vloeien, maar een klein laagje achterblijft. Nu kan je de basket vullen met potgrond. Speciale potgrond voor hanging baskets of voor geraniums, of universele potgrond eventueel vermengd met wat compost is ook goed. Meng er wat langzaam werkende organische mestkorrels doorheen, vul de basket tot c.a. 6 cm onder de rand en druk de potgrond goed aan.

Geschikte planten voor een zonnige plek in de zomer zijn o.a. vele soorten Lobelia, Petunia, Fuchsia, Pelargonium, Verbena, Afrikaantjes, Salvia splendens, en Ageratum (Mexicaantje). Voor plekken in de halfschaduw kun je o.a. kiezen voor Vlijtig Liesjes (Impatiens walleriana) en Begonia’s. Meng kleuren en vormen met elkaar en kies in ieder geval een paar hangende soorten voor een speels effect. Kies planten die stevig en compact groeien. 

Zet de planten met pot en al eerst in een bak met water totdat de kluit door en door nat is. Zet ze niet te dicht op elkaar in de basket. Poot hangplanten aan de rand en de hoogste planten in het midden. Vervolgens kun je de mand verder vullen met potgrond tot 1 cm onder de rand, zodat water er niet gelijk weer af stroomt. Geef in het begin extra water en houd dat vooral bij warm weer goed bij. Mocht de basket eens helemaal uitdrogen, dompel hem dan tot er geen luchtbellen meer borrelen. Uitgebloeide bloemen tijdig wegnemen zorgt voor een mooie frisse basket en houdt de
planten vitaal. 

Succes en veel groenplezier!