Leidschendam

Rumtopf vullen en smullen

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

De rumtopf is een traditie die oorspronkelijk uit Duitsland en Oostenrijk komt. Het is een manier om de verschillende soorten fruit die vanaf de lente tot in de herfst overvloedig uit de moestuin komen, te conserveren. Met Kerst wordt de rumtopf geopend en is er een feestelijke lekkernij als dessert of om tijdens koude winteravonden van te genieten.

Het woord rumtopf betekent letterlijk rumpot. Met een combinatie van rum en suiker wordt het fruit geconserveerd en ‘rijpen’ de vruchten in de pot. Het maken van een Rumtopf begint in de lente of vroege zomer, wanneer de eerste vruchten rijp zijn. Traditioneel worden aardbeien als eerste ingelegd. Was en ontkroon de aardbeien, snijd ze indien gewenst in stukken en plaats ze in een grote aardewerken pot. Voeg suiker toe, in een verhouding van 500 gram suiker per kilogram fruit, en overgiet de vruchten met rum. Voeg eventueel een vanillestokje toe. In de recepten zie je dat er rum van minimaal 54% wordt geadviseerd, omdat dit de fermentatie van de vruchten voorkomt. Omdat deze rum in Nederland moeilijk verkrijgbaar, heb ik het met rum van 40% geprobeerd. Dat bleek ook prima te gaan. 

Na de aardbeien volgen andere seizoensvruchten zoals kersen, abrikozen, perziken, pruimen en bessen. Elke laag fruit wordt bedekt met suiker en rum, waarbij je ervoor zorgt dat het fruit altijd volledig ondergedompeld blijft. Dit proces gaat door tot de herfst, wanneer de laatste vruchten, zoals druiven en peren, worden toegevoegd. Elke keer als je de pot bijvult, moet je hem goed afsluiten en op een koele, donkere plaats wegzetten, zodat het fruit kan rijpen. Het rijpingsproces is cruciaal voor de ontwikkeling van de smaken. Gedurende minstens zes weken, maar bij voorkeur enkele maanden, trekken de smaken van de vruchten en de rum samen. Tegen de tijd dat Kerstmis nadert, is de Rumtopf klaar. Traditioneel wordt de Rumtopf geserveerd met vanille-ijs of pudding, maar het is ook lekker als drankje in de wintermaanden.

In principe kun je allerlei soorten fruit gebruiken. Als je over een moestuin beschikt is dat mooi, maar het fruit kopen, bij voorkeur in het seizoen is natuurlijk ook goed mogelijk. In de rumtopf worden alle seizoen met elkaar verbonden. Deze Duits-Oostenrijkse traditie is in Nederland niet breed bekend, maar is zeker de moeite waard om te proberen. Beschik je niet over zo’n klassieke aardenwerken pot, neem dan gewoon een goed afsluitbare glazen weckpot.