Leidschendam

Kleurenfeest in de herfsttuin

Maandelijks verzorgt Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg een Groen-column: ‘Doen met Groen’. Daarin wordt steeds aandacht besteed aan een onderwerp dat op dat moment actueel is om in de tuin, het balkon of in huis te doen met groen.

In het voorjaar en de zomer zijn het vooral bloemen die in de tuin voor kleur zorgen. In de herfst zorgen ook bladeren en bessen voor een waar kleurenspektakel. Het is mooi als er in alle seizoenen wat kleur te beleven valt. Sommige bomen en struiken zijn echt een plaatje in de herfst. De Japanse notenboom (Gingko Biloba) heeft een opvallende gele herfsttooi. De moeraseik (Quercus palustris) kleurt prachtig oranje-rood. Beide bomen zijn er ook in dwergvorm en daardoor zeer geschikt om op het terras in een pot te houden. En niet te vergeten de bessendragers zoals een Krentenboompje of een wilde roos die in de herfst prachtige bottels geeft.

Er zijn ook bloemen die hun hoogtepunt in de herfst hebben. Herfstasters hebben de naam dat ze snel omvallen en gevoelig zijn voor meeldauw; de laatste jaren zijn er soorten in omloop gekomen die geen of nauwelijks last hebben van deze ongemakken. Let hier op als je er een aanschaft. 

De Herfstanemoon (Anemone honorine) wordt wel een meter hoog en bloeit van augustus tot oktober met grote witte, roze of rode bloemen met een geel hart. In steeds meer tuinen vind je ze. Herfstanemoon houdt niet van natte wortels, zorg dus voor goede waterdoorlatende grond. 

De Cyclaam kent ook winterharde soorten die gemakkelijk verwilderen. Eenmaal geplant hoef je daar weinig meer aan te doen. Het leuke is dat ze in de zomer onder de grond blijven en pas later tevoorschijn komen. Daarom doen ze het goed onder bomen en struiken die hun blad laten vallen. 

Tot slot zijn er de siergrassen. Prachtig om in borders te combineren. Ze blijven lange tijd mooi. Lampepoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) met zijn bewegende pluimen bloeit bijvoorbeeld het hele najaar. Het groene blad verkleurt naar groengeel. Het siergras gedijt het beste op vochthoudende, goed doorlatende grond in de volle zon, maar ook in de schaduw. Snoei het in maart terug tot 10cm boven de grond.