Leidschendam

In je tuin is het veilig voor het coronavirus, ook in de herfst

Heb je een tuin dan heb je een veilige plek om te vertoeven zonder het gevaar te lopen besmet te raken of iemand anders te besmetten met het Coronavirus. En in de herfst is er weer van alles te doen in de tuin. Heb je een paar uurtjes over ga dan lekker tuinieren. Groei & Bloei afd. Leidschendam heeft bovendien een paar tips voor het werken in de tuin in de herfst.

Veel snoeiwerkzaamheden kunnen het beste in het late najaar of in de winter bij vorstvrij weer gedaan worden. Laatbloeiende struiken zoals Buddleia en Hypericum bloeien op hout dat in het voorjaar is aangegroeid. Het is belangrijk dat je die snoeit voordat ze in het volgend voorjaar weer nieuwe loten gaan vormen, Je kan ze dit najaar direct na de bloei snoeien, maar je kan ook wachten tot direct na de winter dan kunnen in de uitgebloeide bloemen allerlei kleine diertjes overwinteren wat goed is voor de biodiversiteit in onze leefomgeving. Bovendien zijn van sommige struiken de zaadvormen ook zeer decoratief en zijn andere weer belangrijk als wintervoedsel voor o.a. vogels.
Volgend voorjaar ontstaan nieuwe uitlopers waarop later in het jaar weer  bloemen verschijnen. Begin dus met snoeien voordat ze uitlopen anders snoei je de bloei eruit. Haal ook een paar van de oudste, dikste takken helemaal bij de voet weg. Als je dat elk jaar doet, blijft de struik fris en vitaal.

De snoei bij struikrozen kan je het beste in twee fases verspreiden. Bij de najaar snoei knip je alle takken tot ongeveer kniehoogte af. Dit doe je zodra de bloei is gestopt. Omdat rozen gevoelig zijn voor vorst kunnen de takken wat vorstschade oplopen. In het vroege voorjaar na de vorstperiode snoei je de struiken dan tot 10 รก 15 cm boven de grond af waarbij ook eventuele ingevroren takken worden verwijderd. Rozen die bottels vormen moet je pas na de winter snoeien.

Ter voorbereiding op het nieuwe groeiseizoen kan je de rozen wat gedroogde stalmest en compost geven. Doe dit nadat je alle onkruid onder de struiken hebt verwijderd en de grond een beetje los hebt geharkt. De laag stalmest en compost dient gedurende de winter tevens als een mulchlaag die er samen met het bodemleven voor zorgt dat de bodem niet dicht slaat bij felle regenbuien.

De groei van het grasgazon zal langzaam afnemen en in de winter helemaal stil komen te liggen. Blijf maaien zolang het gras nog groeit maar bouw dit langzaam af. Het is nu een goede tijd om de graskanten na te lopen en bij paden en in borders en met een speciale grassteker of scherpe steekschop het te ver gegroeide gras te verwijderen. Bemesten hoeft niet meer maar het late najaar is een prima periode om aan grondverbetering te doen. Strooi een laagje compost of bemeste aarde uit over het gazon.
Goed uitharken dan geeft dat wat bescherming voor de winter. Regenwormen en ander bodem organismen zullen blij zijn met deze investering in de toekomst en helpen de bodemstructuur te verbeteren. Ligt jouw tuin op zanderige grond, dan kan je ook wat kalk door de compost heen mengen dat helpt de zuurgraad te verhogen zodat je minder last van mosvorming hebt.

Het najaar is een goede periode om oude pollen vaste planten te verjongen. Bij de meeste vaste planten groeit de pol steeds verder naar buiten uit met jonge uitloper. Het gevolg is dat het binnenste gedeelte verouderd en door gaat en daar voor allerlei narigheid gaat zorgen. Door de pol in zijn geheel uit te graven kan je de pol met een scherpe steekschop in stukken verdelen. De oude binnenste delen gaan op de composthoop en de jonge buitenste delen kan je weer opnieuw poten.